Maaltijdcheques:
12 maanden geldig vanaf 11/8/2013

Het Belgisch Staatsblad publiceerde zopas een Koninklijk Besluit dat de geldigheid van de maaltijdcheques op 12 maanden brengt. Concreet, en volgens de indicaties van het wettelijk kader, hebben de maaltijdcheques die worden uitgegeven 10 dagen na de publicatie van dit besluit, dus vanaf 11 augustus 2013, een geldigheid van 12 maanden.

Hieronder vindt u wat praktische informatie voor de werkgevers, de gebruikers en de handelaars.

Vandaag genieten meer dan 1.650.000 werknemers elke maand van maaltijdcheques. Dat is één Belgische werknemer op drie. De maximumwaarde van de maaltijdcheque bedraagt € 7 per gepresteerde werkdag. De gemiddelde waarde is € 5,78.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Ik ben werkgever. Wanneer moet ik de maaltijdcheques van mijn werknemers bestellen opdat ze kunnen genieten van cheques die 12 maanden geldig zijn?

Alle papieren of elektronische maaltijdcheques die vanaf 11 augustus 2013 bij de uitgevers van de cheques worden besteld, hebben een geldigheidsduur van 12 maanden.

Hoe weten consumenten en handelaars hoelang een papieren maaltijdcheque geldig is?

 

De geldigheidsduur staat duidelijk vermeld op elke papieren maaltijdcheque. Kijk maar naar onderstaande voorbeelden:

Hoe weten consumenten en handelaars hoelang een elektronische maaltijdcheque geldig is?

De elektronische maaltijdcheques zijn volledig gedematerialiseerd en worden gebruikt via een kaart van het type bankkaart, in de betaalterminals van de aangesloten handelaars. Het systeem is ‘intelligent’ en houdt de cheques af in volgorde van geldigheid, dus de oudste eerst. Het let ook op de geldigheid van de cheques. De begunstigden beschikken over verschillende communicatiekanalen om het saldo van hun cheques te raadplegen (kasticket, beveiligde online rekening, mobiele app …).

De handelaar zelf moet geen controle uitvoeren. Het systeem is volkomen beveiligd en biedt de garantie geen vervallen maaltijdcheques te aanvaarden. De terugbetaling gebeurt binnen de 48 bankuren.

Voor de begunstigde worden de maaltijdcheques gedebiteerd volgens ouderdom. De cheques die 3 maanden geldig zijn, worden dus het eerst gedebiteerd, gevolgd door de maaltijdcheques die 12 maanden geldig zijn. Als cheques hun vervaldatum naderen, wordt de begunstigde meteen verwittigd via e-mail of via zijn Persoonlijke Webruimte, om ze zo tijdig te kunnen gebruiken.

Ik ben handelaar. Verandert er iets aan de termijnen die ik heb om maaltijdcheques voor terugbetaling terug te sturen?
De maaltijdcheques die 12 maanden geldig zijn, kunnen gedurende de hele geldigheidsduur + 3 maanden naar de uitgever worden teruggestuurd.  U hebt dus altijd 3 maanden na de vervaldatum de tijd om ze terug te sturen. De maaltijdcheques met een geldigheid van 3 maanden moeten binnen de gebruikelijke termijn worden teruggestuurd.

Comments are closed.