Nieuws
Reactiveer je vervallen cheques voor 3 maanden

Nieuwe maatregel sinds 1 december 2022

Reactiveer je vervallen cheques voor 3 maanden

De uitgevers van titels (Edenred, Monizze, Sodexo) faciliteren al vele jaren het gebruik van cheques: diversificatie en uitbreiding van het netwerk, innovaties, digitalisering van cheques, vermenigvuldiging van de communicatiemomenten via verschillende kanalen.

Sinds 1 december is een nieuwe wet van kracht die voorziet dat de begunstigde van vervallen maaltijd, eco en consumptiecheques de reactivering kan vragen. De voorwaarden zijn dat de cheque maximaal 3 maanden vervallen zijn en de nieuwe geldigheidsduur is 3 maanden.

De wet

Volgens het Koninklijk Besluit van 22 november 2022 kunnen werknemers die maaltijdcheques, ecocheques en consumptiecheques ontvangen, sinds 1 december 2022 binnen drie maanden na de vervaldatum verzoeken om reactivering van hun vervallen cheques voor een bijkomende periode van drie maanden.

"Dit is een éénmalig reactiveringsverzoek aan de erkende titeluitgevers (Edenred, Monizze, Sodexo). Het eerste reactiveringsverzoek van de werknemer moet gratis zijn, ongeacht het aantal titels waarvoor reactivering wordt gevraagd. Voor elk volgend verzoek om reactivering, kan de werknemer maximaal 5 euro als kosten worden gevraagd, tenzij hij overmacht kan aantonen.”

Lees het KB

Vragen/antwoorden:

Hoe snel kan ik mijn vervallen cheques opnieuw activeren?
Je kan de reactivering van je cheques aanvragen binnen 3 maanden na hun vervaldatum. Zodra de periode van 3 maanden voorbij is, is reactivering niet meer mogelijk.

Hoe lang zijn mijn gereactiveerde cheques geldig?
De gereactiveerde cheques blijven 3 maanden geldig vanaf de datum van reactivering. De cheques worden binnen maximaal 10 dagen na je verzoek om reactivering gereactiveerd.

Zijn er kosten verbonden aan het reactiveren van mijn cheques?
Het eerste reactiveringsverzoek per type cheque (maaltijdcheques, ecocheques of consumentencheques) is gratis. Voor elk volgend reactiveringsverzoek kan een maximumkost van 5 euro ten laste van de werknemer worden aangerekend, tenzij de werknemer overmacht kan aantonen.

Vanaf wanneer kan ik mijn vervallen cheques reactiveren?

Reactivatie is mogelijk vanaf 1 december 2022. De cheques die drie maanden na het verstrijken vervallen zijn kunnen op vraag van de werknemer opnieuw voor drie maanden worden gereactiveerd. Concreet kan je dus voor een cheque die vervallen is op 1 oktober2022, tot eind december 2022 de reactivering vragen. Voor een cheque die bijvoorbeeld op 1 augustus 2022 is vervallen, kan dat niet meer.

De leden van VIABelgium staan ter beschikking

Om je vervallen cheques te reactiveren, vind je alle informatie over de te volgen procedure bij je uitgever:

Comments are closed.